Thursday, November 29, 2012

# Tokyo Trip - Day 3 (Mount Fuji & Hakone Tour



Konichiwa again..As promised for this post aku akan story pasal trip ke Mount Fuji...btw, the tour we all booked from here...all in w/o lunch is RM560..ye, sila t'kejut..1 day tour tu je ye rakan2...cam aku ckp la segalanye mahal di Jepun...hohoho...some people may think buat ape la nk spend sampai camtu utk lawatan sambil blaja kak limah je kn...hahaha..for me i don't mind nk spend untuk lihat keindahan ciptaan Tuhan...wah...hahaha...aku akan citer more details ape aktvt dr pg sampai malam tu...

Bus picked up kat Tokyo Westin Hotel lebih kurg 8.30pg...Japanese adelah sgt punctual ye rakan2..so, kene ada 15 mins earlier...bila kitorg sampai pun tgk bus mmg dah standby...thumb up..Westin Hotel lebih kurg 10-15 mins walk from Aunty Wati's house...x jauh pun...tepat kul 8.30 bas pun gerak..sape lambat tinggal...hahaha...dorg memang sgt pentingkn masa...alangkah bagusnye kalau M'sian pn camtu...sigh...bus tu stop by kat few picked up places untuk amek org laen gak..M'sian adelah yg paling ramai...hahah...igt M'sian kureng ckit nk pegi Jepun ni...hahaha...pas dah beli tiket & dapat tour sticker kitorg pun naek la bus laen plak utk ke Mount Fuji...perjalanan agak ok la, tour Guide pulak byk celoteh...wlpn dah tua tapi his english not bad la..buat lawak org laen gelak tapi muka dia serius je...hahaha...

Fuji-Q...roller coaster giler name dia...hahaha..

lebih kurg sejam lebih sampai la kat Fuji Visitor Center...kat cni stop lebih kurg 20 mins untuk amek gambar or pegi menunaikn hajat...kekeke...kuar je bas, terus rase sejuk..tapi Subhanallah memang cantek...banyak maple tree yg color merah..ni belum sampai atas Fuji lg...so, mari la b'posing..lalala~~ after 20 mins sharp teruskn lg perjalan ke puncak Fuji tu...kitorg adelah b'tuah sebab cuaca sgt elok...dari jauh dah nampak Mount Fuji...serius cam lukisan ye kwn2...dari angle mane pun nampak same je...Subhanallah...btw, during Autumn adelah best time untuk visit Fuji ni...why??? during Summer especially, sgt cloudy...so, susah nak nampak puncak Fuji tu...x semua org pegi dapat tengok...so, syukur la...pastu kitorg skali lg naseb baek sbb 5th station (visitor stop yg paling tinggi) pun bukak...kalo naseb kurg baek sampai 1st station je...x de ape pn kat situ...so, mmg sume org nk pegi 5th station...since semalamnye hujan, otw to 5th station dah start ade snow...jakun sebab 1st time nampak real snow..hahaha...bila turun bus je....haaaa, rasekn sejuk tahap freezer...suhu adelah 3 degrees saje...terus tangan sorok dlm poket...pipi kebas...tu belum  kene tiup angin lg...keras hoi...seingat aku kuarkn tgn brape saat je utk tangkap gmr hubby, terus rase m'cucuk smpi ke tulang...tu la, x bawak glove kn...huhu...







dah sampai..Alhamdulillah...

wajib posing kat snow wlpn bontot dah beku...


pas dah abes posing feeling2 snow, terus lari masuk kedai...baru la panas ckit...tgk org mkn jagung cam best tp bila convert duit RM12 camtu x silap sebatang...ok, cancel...hahaha...bila dah tour guide tu panggil t'kedek2 masuk bas....proceed ke next stop untuk lunch plak..since kitorg bawak packed food beehoon goreng, mmg puas melantak...hahaha...next naek Cable Car plak ke Hakone...cable car dia biase2 je...sampai je atas, masyaAllah angin kuat giler...aku siap pegang ibu sebab rase nak terbang...suspen uols...hahaha...kang terbang jatuh gunung sape nk jawab...hahaha...ni pun kawasan gunung berapi,..bau sulfur adelah sgt kuat...posing2 ckit pastu proceed ke Lake Asahi plak...otw view memang sgt cantek...nyaman je...sampai kat Lake Asahi naek cruise seberang lake tu...ok, angin kuat lg...sejuk gilos...ibu sampai sarung tgn , mafla sume kuar...serius x tahan...tapi feeling2 Titanic tetap wajib...hahaha...aku & hubby gigih ye duduk luar je...ibu x tahan , kejap dlm kejap luar...hahahaha....smpi je seberang dh kul 5 mlm..bukan 5 ptg tapi 5 mlm ye...sbb dah gelap...hahahaha...

 
cable car ride


gunung berapi yg berasap...fuuhhh~~


Cruise along Lake Asahi


last skali kitorg naek Shinkansen (Bullet Train) dr Odawara station to Shinagawa station...yeay...dpt naek bullet train...jakun lg di situ..hahaha...time tunggu our train ade la 2 train yg passed by...serius laju giler2...kalo time tu baru nk kuar camera lupekn je la..x kn sempatnye...canggih2...hahaha...perjalan blk hanyelah 35min compared to almost 2 hour by bus..so, just imagine betapa lajunye kn...again, aku sgt kagum sebab super clean...padahal dalam tu org makan b'iye je..siap nasi la, jajan la...tp 1 sampah pn korg x kn nampak..kalo M'sia paham2 je la ye...huhu...  

                        


 sempat gak...super laju~~



smpi je Shinagawa kitorg turun & proceed to Shibuya...tujuan adelah nk tgk org lintas jln je...haha..if u all rajen tgk citer jepun mesti tau psl Famous Crossing tu...tengok dr atas ramai giler manusia...tapi x b'langgar langsung pun...kagum lg...hahahaha...sbb kaki dah penat, kitorg blk je pastu...so, smpi sini je la trip utk 3rd day...pasni sambung untuk DisneySea trip plak ye...


video


2 comments:

  1. kalo cani berbaloi kot rm560.sbb adik ipar i ckp nk naik bullet train je dh mahal gilers.bestnya dpt main salji!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bullet train mmg sgt mahal..x silap sepupu azfar ckp 1 station lbh kurg 15 mins camtu dekat RM100 duit kite...gilo~~

      Delete