Tuesday, February 25, 2014

# Detik Kelahiran Baby S

Finally dapat gak luangkn masa update & share pengalaman melahirkn Baby S...pada hari Isnin, 10 Feb tepat jam 1.24 pg lahir la our princess seberat 3.16kg...Alhamdulillah...lega sgt2...our princess full name is Ain Nur Sofea binti Azfar Aizat...we all panggil Sofea je...mmg suke sgt nama tu...dh berangan sejak dulu lg kalo ade rezki dapat baby girl mmg nk letak name tu..hihi...ok, now aku story secara detail experience melahirkn buah hati intan payung sorg ni...

Hari Ahad siang tu hubby ajak tgk Lego The Movie kat Sunway Pyramid..aku on je sbb mmg nk jln2 smpi lebam before baby kuar kn...tp haritu trase perut cam x best & cam lg cpt penat je...tp gigih gak la ronda2...dlm wayang siap bleh t'lentok padahal best je movie Lego tu...hahaha...pastu wayang g mkn & ajak hubby mkn Ice Cream kat Haagen Dasz..blasah je la spelling..huhu...aku mmg dh lame t'ign sgt nk try tp x try2...so, kali ni hubby pn on je since permintaan ibu mengandung kn...hahaha...dh jln , dh mkn blk la kn...mmg dh x larat sgt2 dh rase...

Mlm tu area kul 7 aku dh rase mkn x best...cam sengal2 je bdn & bahagian bawah tu...tp gigih masuk dapur masak telr utk alas perut mlm tu...tp pesan kat hubby tlg basuh pinggan sume sbb mmg rase x bleh nk diri lame2 dh...pas mkn, g solat Maghrib...time ni maken kuat plak rase x sdp bdn...pas solat je perut rase sakit2 tangkap sampai pinggang...tp still bleh rilek2 lg...hubby plak yg riso tanye nk g spital x...dia tgk aku sakit trus x de mood nk mkn...hahaha...aku plak yg cool t'lebih...call ibu tanye kalo sakit camtu contraction ke? ibu trus kata pegi la spital...aku plak bleh rilek ckp tunggu la spi kul 11 mlm..kalo sakit gak lg baru gerak...skali tgk mmg x nk stop plak sakit ni..mcm2 posisi dh duduk bgn sume nk tahan sakit...hahaha...last2 trus g tukar bj & gerak ke hospital...dlm kreta maken kuat plak la kn sakit tu...smpi hosp dekat kul 12 gak...pas register nurse bawak trus ke labor room ngan wheelchair...aku plak bleh cool lg, ckit pn x de rase panic or takut...kagum kejap ngan dr sndr...hahahaha...

Msk je labor room, nurse check bukaan utk confirm kn akan deliver mlm tu ke x...sakit gak la dia check bukaan tu..hahaha...nurse kata dah 4-5cm..so, suruh hubby register utk wad plak kot sbb confirm akan deliver mlm tu...so, kene tinggal la kejap kat dlm LR tu ngan nurse..dia letak bende alah yg check HR baby & contraction rate ibu tu...dia ade tanye gak ade plan amek epidural ke? trus aku ckp x...no no...pastu dia tanye nk painkiller x, cam tinggi je rate contraction..aku ckp x pem bleh tahan lg...wah, b'lagak kuat ko...hahaha...bile sakit tu hilang kejap borak2 ngan nurse, gelak2 & zikir2 gak..bile sakit tu dtg pegang tepi katil kuat2 smbl napas laju2...hantam je la kn teknik pernapasan tu...nurse ade bg sedut gas tu konon bleh kurgkn sakit, x de makne...menyusahkn lg ade...last2 aku ckp x pe la, sy napas sndr...hahaha...

Agak2 kul 1 camtu kot, nurse check bukaan lg...dia kate dh 9 cm...dia ckp cptnye...pastu nurse sorg lg msk pn ckp eh, cptnye...hahaha....ok, aku dlm otak dh set jap lg kite push..hoyeah~~ hahaha...x lame tu doktor Raja pn smpi tanye nurse ape yg ptt...pastu aku ckp nk kuar dh ni rase doktor,...so, doktor pn ckp "jgn riso, sy tolong...sakit je awak push"...cubaan pertama utk push failed sbb aku kuarkn suara...so, energy x cukup...pastu doktor trus cucuk tgn masukkn ubat nk tlg rase lg contraction...pastu laju je dtg rase tu...tgn ni x tau nk pegang ape dh...hubby kat seblah bg support ckp "tahan ckit je lg...cyg kuat kn.." pastu 2nd try push lg...siap combo kaki cramp seblah...hahaha....smpi doktor angkat kaki aku letak kat bahu dia...amek ko...hahaha...time tu doktor ckp dh nmpk kpala...hubby pn tgk gak...siap kata ckit lg cyg, dh nmpk kpala baby...dgr je kpala trus lg gigih aku push sekuat hati...b'desup baby kuar...fuhhh...lega ko...trus sakit sume hilang...trase gak doktor gunting ckit time tu...tp x sakit..pelik2..hahah...pas baby kuar doktor urut2 ckit bawah perut nk bg uri kuar plak...kejap je dh kuar...pastu doktor pn jahit..x sakit gak sbb dh bius..kekeke...

Mmg btul org kata, pas baby kuar je trus sakit tu hilang...dh settle sume aku pn kene transfer ke wad 4 katil & hubby x bleh tunggu...actually aku nk single room tp full, yg double bed pn full..aiyarkkk...so, pasrah je la..lgpun dlm otak pk nk rest & tido je...hahaha...esoknye baru dpt transfer ke double bed room...kalo tanye aku skang nk branak lg x, jwpn aku absolutely yes...hahah...Alhamdulillah journey aku dr mula pregnant smpi baby Sofea lahir semua dipermudahkn...kalo tanye sakit tu camne, mmg aku bleh ckp sakit yg bleh ditanggung...rezki aku mudah nk melahirkn baby Sofea...oh ye, for those yg nk tau kos bersalin kat Columbia Asia yg dikenakan ialah RM3,064 all in termasuk charge bersalin outside normal hour :)







3 comments:



  1. شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
    قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
    نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

    شركة تسليك مجاري بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالدمام
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    شركة مكافحة حشرات بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تسليك مجاري بالخبر
    شركة تنظيف منازل بالخبر
    شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
    شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

    ReplyDelete