Thursday, November 29, 2012

# Tokyo Trip - Day 3 (Mount Fuji & Hakone Tour



Konichiwa again..As promised for this post aku akan story pasal trip ke Mount Fuji...btw, the tour we all booked from here...all in w/o lunch is RM560..ye, sila t'kejut..1 day tour tu je ye rakan2...cam aku ckp la segalanye mahal di Jepun...hohoho...some people may think buat ape la nk spend sampai camtu utk lawatan sambil blaja kak limah je kn...hahaha..for me i don't mind nk spend untuk lihat keindahan ciptaan Tuhan...wah...hahaha...aku akan citer more details ape aktvt dr pg sampai malam tu...

Bus picked up kat Tokyo Westin Hotel lebih kurg 8.30pg...Japanese adelah sgt punctual ye rakan2..so, kene ada 15 mins earlier...bila kitorg sampai pun tgk bus mmg dah standby...thumb up..Westin Hotel lebih kurg 10-15 mins walk from Aunty Wati's house...x jauh pun...tepat kul 8.30 bas pun gerak..sape lambat tinggal...hahaha...dorg memang sgt pentingkn masa...alangkah bagusnye kalau M'sian pn camtu...sigh...bus tu stop by kat few picked up places untuk amek org laen gak..M'sian adelah yg paling ramai...hahah...igt M'sian kureng ckit nk pegi Jepun ni...hahaha...pas dah beli tiket & dapat tour sticker kitorg pun naek la bus laen plak utk ke Mount Fuji...perjalanan agak ok la, tour Guide pulak byk celoteh...wlpn dah tua tapi his english not bad la..buat lawak org laen gelak tapi muka dia serius je...hahaha...

Fuji-Q...roller coaster giler name dia...hahaha..

lebih kurg sejam lebih sampai la kat Fuji Visitor Center...kat cni stop lebih kurg 20 mins untuk amek gambar or pegi menunaikn hajat...kekeke...kuar je bas, terus rase sejuk..tapi Subhanallah memang cantek...banyak maple tree yg color merah..ni belum sampai atas Fuji lg...so, mari la b'posing..lalala~~ after 20 mins sharp teruskn lg perjalan ke puncak Fuji tu...kitorg adelah b'tuah sebab cuaca sgt elok...dari jauh dah nampak Mount Fuji...serius cam lukisan ye kwn2...dari angle mane pun nampak same je...Subhanallah...btw, during Autumn adelah best time untuk visit Fuji ni...why??? during Summer especially, sgt cloudy...so, susah nak nampak puncak Fuji tu...x semua org pegi dapat tengok...so, syukur la...pastu kitorg skali lg naseb baek sbb 5th station (visitor stop yg paling tinggi) pun bukak...kalo naseb kurg baek sampai 1st station je...x de ape pn kat situ...so, mmg sume org nk pegi 5th station...since semalamnye hujan, otw to 5th station dah start ade snow...jakun sebab 1st time nampak real snow..hahaha...bila turun bus je....haaaa, rasekn sejuk tahap freezer...suhu adelah 3 degrees saje...terus tangan sorok dlm poket...pipi kebas...tu belum  kene tiup angin lg...keras hoi...seingat aku kuarkn tgn brape saat je utk tangkap gmr hubby, terus rase m'cucuk smpi ke tulang...tu la, x bawak glove kn...huhu...







dah sampai..Alhamdulillah...

wajib posing kat snow wlpn bontot dah beku...


pas dah abes posing feeling2 snow, terus lari masuk kedai...baru la panas ckit...tgk org mkn jagung cam best tp bila convert duit RM12 camtu x silap sebatang...ok, cancel...hahaha...bila dah tour guide tu panggil t'kedek2 masuk bas....proceed ke next stop untuk lunch plak..since kitorg bawak packed food beehoon goreng, mmg puas melantak...hahaha...next naek Cable Car plak ke Hakone...cable car dia biase2 je...sampai je atas, masyaAllah angin kuat giler...aku siap pegang ibu sebab rase nak terbang...suspen uols...hahaha...kang terbang jatuh gunung sape nk jawab...hahaha...ni pun kawasan gunung berapi,..bau sulfur adelah sgt kuat...posing2 ckit pastu proceed ke Lake Asahi plak...otw view memang sgt cantek...nyaman je...sampai kat Lake Asahi naek cruise seberang lake tu...ok, angin kuat lg...sejuk gilos...ibu sampai sarung tgn , mafla sume kuar...serius x tahan...tapi feeling2 Titanic tetap wajib...hahaha...aku & hubby gigih ye duduk luar je...ibu x tahan , kejap dlm kejap luar...hahahaha....smpi je seberang dh kul 5 mlm..bukan 5 ptg tapi 5 mlm ye...sbb dah gelap...hahahaha...

 
cable car ride


gunung berapi yg berasap...fuuhhh~~


Cruise along Lake Asahi


last skali kitorg naek Shinkansen (Bullet Train) dr Odawara station to Shinagawa station...yeay...dpt naek bullet train...jakun lg di situ..hahaha...time tunggu our train ade la 2 train yg passed by...serius laju giler2...kalo time tu baru nk kuar camera lupekn je la..x kn sempatnye...canggih2...hahaha...perjalan blk hanyelah 35min compared to almost 2 hour by bus..so, just imagine betapa lajunye kn...again, aku sgt kagum sebab super clean...padahal dalam tu org makan b'iye je..siap nasi la, jajan la...tp 1 sampah pn korg x kn nampak..kalo M'sia paham2 je la ye...huhu...  

                        


 sempat gak...super laju~~



smpi je Shinagawa kitorg turun & proceed to Shibuya...tujuan adelah nk tgk org lintas jln je...haha..if u all rajen tgk citer jepun mesti tau psl Famous Crossing tu...tengok dr atas ramai giler manusia...tapi x b'langgar langsung pun...kagum lg...hahahaha...sbb kaki dah penat, kitorg blk je pastu...so, smpi sini je la trip utk 3rd day...pasni sambung untuk DisneySea trip plak ye...


video


Monday, November 26, 2012

# Tokyo Trip - Day 2

Konichiwa...continue ngan 2nd day plak ek...pagi2 after breakfast, Aunty Wati (kwn ibu) pun start la jd tourist guide kitorg...from her house kat Ebisu, kitorg pegi kat railway station Yamanote line...kat sane kitorg beli Passmo card...ni lebih kurg cam Touch n Go la..boleh gune utk mcm2...dalam card tu ade 2,000 yen..lbh kurg RM80 la duit M'sia la...fyi, public transport kat Jepun ni adelah mahal...eh, bukan sume bende mahal ke??? huhu...tp sgt convenient...x perlu kreta utk hidup kat Tokyo...kalo ade kreta lg menyusahkn kot...public parking pun bleh sampai 1,000yen sejam...gilo..so, lupekn je la utk beli kreta kalo rase x perlu sgt...hehehe...

1st stop is Book Off Super Bazaar...sorry, lupe la name station apa...sbbkn 1st day kitorg adelah sgt blur..so, follow je la Aunty Wati...so, station ape sume kitorg x amek pusing...hahaha...tmpt ni actually mmg khas utk jual brg2 2nd hand...dr baju, kasut, pinggan mangkuk sume ade...rasenye underwear je yg x de..hahaha...tmpt ni x cam kedai bundle or uptown kat cni yg jual baju 2nd hand...kat sane cam shopping complex...baju2 plak memang nampak baru...sgt2 x macam 2nd hand ye kwn2...even handbag LV and Coach pun ado...ORI ye...skali lg, ORI...hahahaha...tp aku mmg x minat so, passed...hehee...Japanese ni mmg sgt suke b'fashion, so dorang akan pakai kejap2 je pastu beli laen...kat Jepun gak x de imitation ye...org jepun x maen la ciplak2 ni...ko bg la gred A+++++ mane pn dorg x kn pandang...kagum2...hahaha...aku & hubby borong winter clothing cam la kat M'sia ni ade winter...winter jacket RM40 camtu...giler x sebat??? haahah...hubby jumpe GAP, Uniqlo & mcm2 lg la..mmg sgt affordable...I LIKE~~ pas dh penat shopping kitorg b'henti utk solat plak. kitorg just solat atas kerusi je...surau jgn mimpi la nk jumpe kn...hahaha...so, kene la ikut keadaan...lgpun org jepun ni bukan heran pn even kalo kite solat tepi jln...dorg mmg bz body pun..so, sgt slesa kat sane, kite x rase kite ni alien workshop..hahahaa...kitorg gak bawak pakced food, sandwich je pun...air beli je kat vending machine yg b'sepah kat Tokyp tu...nk pilih air pn dilema sbb sume nmpk menarik...dasar jakun kn..hahaaha...





Pastu Aunty Wati bawak pegi tmpt Japanese Patchwork plak...pun aku x tau kat mane...hahaha...sbb lebih t'tarik nk snap picas je dr tgk betul2 station sume...hahaha...actually kitorg berkenan sbb nmpk cantek sgt kat umah Aunty Wati...dia kata nak buat pun senang, so borong lg..kat M'sia illek..huhu...bleh tahan gak harge & aku x igt aku spent brape...beli ade la dlm 4 jenis, dpt free 1...yg dah buat pun baru 1 je...wakakaka...




Last stop is Nippori...ni la syurga Japanese cotton...kaki aku dh sakit time ni sbnrnye..lenguh weh jln...mmg exercise la aku kat sane...t'kejut otot2 sume..hahaha...my mum je yg masuk kedai kaen ni...name dia Tomato...agak confuse di situ...apsal kedai kaen name buah plak??? hantam je la kn...org jepun ni mmg macam2...hahaah...kat situ gak dikenali sebagai Town of Textile...sbb b'deret kedai kaen...as expected my mum mmg sebat 2,3 helai japanese cotton..aku & hubby menung kat luat je jage barang2...hahaha...





So, ni je la aktvt 1st day..kasi enjin panas dulu...next day is Mount Fuji tour yg sangat best...to be continue~~

Friday, November 23, 2012

# Tokyo Trip – Day 1 (Arrival)


Konichiwa…wah..cakap jepun plak skang kn…mentang2 la baru blk dr Tokyo..hehehe…Last week aku b’holiday kat Tokyo for 1 week lbh kurang…yeay..finally angan2 nk ke Negara matahari terbit ni t’capai gak…Alhamdulillah syukur ngan rezki yg ada...

Our flight lebih kurg kul 11pg dari KL…naseb baek la ade parking pass pakcik, so x perlu la nk naek taxi or byr parking KLIA yg super mahal tu…hehee…smpi je trus check in dulu…pas check in kitorg trus gerak ke gate la, malas nk lepak2 sbb x nk kalut nnt…otw pegi gate tu nmpk la O’Brien, yes kitorg adelah lapar time tu…so, singgah la jap tapau sandwich…tapi x sempat mkn dh announcement untuk boarding plak…bila sampai je kat pintu kastam tu bleh plak makcik kastam tu suruh aku bukak kasut…damn…ala, bukan aku pakai boot smpi lutut pn..hish…nk x nk, pasrah je la…dah msk dlm tmpt scan tu lmbt plak dia nk kuar…adoi..b’kaki ayam la plak…panas je rase…arrgghhh….dh settle kat situ tunggu je la flight kn…

Yes, naek MAS is jauh lg best dr Air Asia…haha..of kos la kn, tgk harge tiket la..wakakaka…tp yg kureng ckit FA MAS ni tua2 ek…hahaha…siap b’uban bagai…x kesah la labu…dlm flight kitorg dijamu 2 kali mkn, skali utk lunch & skali utk ringan2 je…aku pilih fish meal & hubby pilih daging x silap…sedap…hehehe…dah kenyang time to watch movie smbl movie tgk aku plak..not bad gak la entertainment provided tu…mcm2 movie ade…lbh kurg 40 mins before smpi dpt mkn lg…kali ni sandwich beku ye kwn2…sandwich tuna yg timun & tomato dia cam ais…dah tu bg ice cream plak lg…sejuk2…huhu…tp sejuk2 pn abes gak..hahaha…

We all smpi lbh kurg kul 6pm Tokyo time…Narita Airport adelah biase2 aje…cantek lg KLIA…hahaha…actually airport yg cun kat Tokyo is Haneda Airport sbb baru renovate…Narita ni biase2 aje…tp pegawai kastam dorg lembut je…senyum je…beza nye la ngan kastam M’sia…huhu…my mum’s fren dah tunggu kitorg kat airport..suhu adelah sejuk sgt time tu sbb dh mlm…cakap kuar asap u all…hahaha…perjalanan nk blk ok je, x jem…hujan ckit..lg la tmbh sejuk kn…sampai tu ktorg x de pegi mane pn sbb letih 6 jam lbh dlm flight…so, tidur je la…

For 1st day x de photo plak..sbb mls nk kuar camera…nx post for 2nd day ade la picas ye…to be continue…

Monday, November 19, 2012

# Teaser for my Tokyo Trip

Konichiwa (^_^)

Finally 1 week in Tokyo dah b'lalu...before aku post more pasal trip aku kat sane, ni ade sikit photo nk share ngan u all (^^,)v