Saturday, July 23, 2011

# Our Coway Water Purifier

Holla...last week aku ade la propose kat hubby nak beli water purifier...bukan ape, kalo ade bende ni x de la ssh2 nk simpan air dlm fridge, pastu kalo nk minum air panas pn x perlu la nk masak kn...kesimpulannye nk menyenangkn hidup la kn...kekeke....aku ade la t'nmpk promo from Coway...for July promotion they all offer 30% discount for all product...aku pn ape lg, goda2 la hubby supaya dia approve utk beli...hahaha...actually ade 2 jenis from Coway, the other one tu pakai censor, tp aku & hubby decide amek model yg manual punye...bukan ape, tau2 je la kn, kalo bende alah yg advanced ckit ni mesti sensitive kn...hehehe....lgpun model yg aku choose ni pn bleh store lg byk air compared ngan yg the other 1 tu...kekeke...

so, last Saturday kitorg pn set la appointment ngan agent Coway tu...after discount the price is RM2,440...tu after 30% discount ye...aku & hubby kongsi sama2 byr installment for 1 year...x sampai RM200 per month installment...yesterday technician from Coway pn dtg la umah install...actually kalo u all x nk beli bleh gak sewa...x silap aku monthly RM100. after 5 years jd la hak mutlak u all...heheh...if beli, they will give 1 year free service, every 2 month dorg akan dtg service la...but for rental dorg akan dtg every 2 month gak smpi la 5 yrs...for me & hubby, kitorg rase better beli je sbb lg jimat kot...kekeke....sgt gumbira finally ade gak bende alah ni kat umah...kitorg dok usha since baru pindah umah lg...Alhamdulillah after 1 year dpt gak miliki...yeay (^^,)


Thursday, July 21, 2011

# Happy Bday to ME~~


Hahaha...aci x kalo nk wish kat diri sndr...kekeke...yesterday actually bday aku yg ke tettt....hahaha...ala, yg ke-26 la...tuo dah pn...kekeke...for me this year plg best sbb dh lame x celebrate btul2 kn...slalu pn pegi mkn2  cam biase je...but this year special ckit...dtg2 je ofis dpt present from my bff....nk tau ape???? cute massager...hahaha...dia prasan aku asyik la dok komplen lenguh2 badan bagai...hahaha...good2...mmg member yg prihatin...hahaha...

pastu blk ptg plak hubby surprise ngan jelly cake gambar Pooh lg..trase cam kanak2 riang plak...kekeke...thanks cyg....ape yg hubby aku bg as a gift??? spa voucher & middle east dinner voucher kat Hadramawt...nnt dh pegi akan ku review...kekeke...love the gift...mmg sesuai sgt since lately aku mmg rase super tired ngan keje kat ofis...love u cyg...hehehe...

pas Maghrib plak celebrate with my familia plak...kebetulan mak angkat t'syg dr Ipoh pn ade gak..tu yg aku kate extra special...hehe...kitorg celebrate kat TGI Friday Alamanda...dekat & x perlu nk redah jem bagai...kekek...the food sodap....nabil pn enjoy mkn fries ngan mayo...sampai kene topup mayo tu ye sbb budak tu mmg suke sgt mkn mayo...hahahaha....highlight for the event is bila all TGI Friday staff bawak ice crea,m sundae ngan lilin bagai & cheer for my bday...malu i...keje dok gelak je aku....hahaha....mmg enjoy sgt...thank u so much to everyone yg wish bday especially to my mum, sis, hubby & mama for the surprise...LOVE U ALL...mmuuaahhh~~~









video



Tuesday, July 19, 2011

# Facial Time - Seduisant Skin & Bodyline


Holla beauties...last week aku & my bff pegi la memanjakan muka plak...kekeke....kitorang decided nk redeem coupon yg beli from online deal gak...kekeke...just pegi for trial je la...price for coupon tu is RM28...kitorg just beli coz x jauh pn....area Puchong je...ape yg dapat for package facial tu??? jeng3...with RM28 we all dpt Jade Energy Activation Facial Treatment + Relaxing Face Massage + Shoulder Mask....b'balo2 kn...kekeke...name beauty center ni Seduisant Skin & Bodyline...located at Bdr Puteri Puchong...x susah nk cari tmpt ni even lupe nk refer google map before gerak tu...hahaha...


sampai je sane kitorg kene add another RM10 for new face sponge...hmm, t'pakse la beli kn..x kn nk kongsi2 plak kn...geli ye...hahahaha....treatment yg mule2 skali biase la, dorg akan cuci dulu muke, tanggalkn segala makeup yg ade...pastu aku pn x igt dh ntah ape dia dok sapu2 kat muke aku...hahaha....then mule la ngan aktvt picit memicit kasi kuar sume whitehead & blackhead yg ade...hahaha....sakit woo....since my skin ni quite sensitive, trus muke aku merah...hahahah...cam kene gigit serangga pn ade...riso gak tgk muke camtu...bile beautician tu tgk kulit aku yg sensitif tu trus suggest aku tukar treatment amek Oxygen treatment instead of Jade Energy treatment...hantam je la labu kn...hahah....since dh tgk my face yg agak merah trus kasi steam...tp bukan steam yg panas tu, tp sejuk...lame2 ade rase gigil gak la...hahaha....dh settle steam baru la proceed Oxygen treatment tu plak....treatment ni cam nk mskkn O2 trus dlm lapisan ke-3 kulit...beautician tu kate kalo kite tepek ape pn kat muke paling jauh bleh absorb sampai 2nd layer je...tp gune O2 machine tu bleh tembus smpi 3rd layer....ntah ye ke x tu...hantam je la....wakakaak....dh settle yg tu trus tepek mask plak....ade la rase b'angin ckit...sejuk je muke & bahu aku...hahaha....last skali shoulder & scalp massage....kuat gak tangan dorg ni...lbh kurg dekat 2 jam la for whole treatment...even muke aku merah2 tp rase sgt licin...konon la kn...esoknye merah tu pn hilang...jd la muke asal blk...wakakaka...


btw, if interested u all bleh la try facial kat sane...the package yg aku igt in RM799 for 12 kali facial...for me quite reasonable kn...dorg punye beautician pn sgt ramah...byk je nk sembang time facial tu...bagus2...hehehe....

* picas from Mr.Google

Friday, July 15, 2011

# Petua Menambat Hati Isteri

Ramai laki kate susahnye nk phm prempuan ni...complicated sgt la...bende kecik pn nk bsrkn...hmm..nk wat camne, prempuan secara semulajdinye memang dijadikan sbg seorg makhluk yg sgt sensitif, mudah terasa & seangkatan dgnnye...kebanyakan laki anggap prempuan ni manja la, ngada2 la...ssh nk ubah persepsi org laki ni...huhu...ni yg t'gerak ati nk share petua kat bawah ni ngan u all...hope kalo ade mane2 laki t'bace pn bleh la jdkn rujukan...wlpn rasenye xde kot laki nk bace blog ni...hahahaha....

Bahagian 1
01.  Sentiasa berdoa agar disayangi.
02.  Bila balik rumah, tegur dan sentuh isteri sebelum buat kerja lain.
03.  Tunjukkan keperihatinan dengan bertanya secara khusus mengenai kegiatan isteri sepanjang hari.
04.  Berlatih untuk mendengar dengan baik.
05.  Jangan  tergesa-gesa  untuk  menyelesai masalah isteri. Apa yang lebih penting adalah simpati.
06.  Berikan  masa  sekurang-kurangnya 30 minit perhatian yang "berkualiti" terhadap isteri.
07.  Belikan bunga atau seumpamanya sebagai hadiah atau untuk memujuk.
08.  Tolong masak atau ajak makan diluar sekali-sekala.
09.  Beri pujian mengenai penampilan isteri  --  rambut, wajah, pakaian dll.
10.  Pujuk bila isteri marah atau kecil hati.
11.  Beri bantuan atau kerjasama setakat yang mampu.
12.  Luangkan masa yang lebih agar tidak mendesak isteri untuk lebih cepat bergerak atau bertindak.
13.  Bila lambat pulang, beritahu lebih awal atau telefon rumah.
14.  Bila isteri minta bantuan, nyatakan "boleh" atau "tidak boleh" dengan tidak mengungkit atau banyak komen.
15.  Jika perlu menjauhkan diri sekali-sekala, beritahu bila anda akan pulang. Beritahu yang anda perlu bersendirian untuk berfikir.
16.  Bila  sudah sejuk, beritahu isteri apa yang mengganggu fikiran secara sopan. Jangan menyalahkan isteri.
17.  Bila isteri bercakap, beri perhatian sepenuhnya, letakkan surat khabar atau tutup televisyen.
18.  Bila keluar, tanya isteri kalau ada sesuatu yang ingin dipesan.
19.  Beri tahu bila kita ingin berehat atau tidur.
20.  Peluk isteri dengan penuh kasih sayang empat kali sehari.

Bahagian 2
01.   Telefon isteri dari tempat kerja untuk bertanya khabar, memberitahu sesuatu yang menarik atau sekadar ingin memberitahu  "I love you".
02.   Ucapkan kata-kata sayang sekurang-kurang dua kali sehari.
03.   Tolong kemaskan katil dan bilik tidur.
04.   Tolong  terbalikkan  stokin  atau seumpamanya untuk memudahkan isteri mencuci.
05.   Tolong buang sampah tanpa disuruh.
06.   Bila keluar out-station, telefon isteri untuk memberitahu nombor telefon tempat penginapan dan memberitahu yang kita sudah selamat sampai.
07.   Sentiasa kemas, anggun dan wangi sebelum tidur bersama.
08.   Sokong pendapat isteri kalau beliau bertentangan pendapat dengan orang lain.
09.   Urut-mengurut isteri atau seumpamanya dari masa ke semasa.
10.  Peluk dan belai isteri sekali-sekala tanpa implikasi seksual.
11.  Sabar dan tenang bila mendengar cerita dan masaalah isteri.
12.  Jangan tukar-tukar saluran televisyen bila menonton bersama isteri.
13.  Pamerkan  kasih  sayang bila dikhalayak ramai. Jangan abaikan isteri atau tinggalkan jauh bila berjalan.
14.  Bila berpegang tangan, jangan biarkan tangan longlai.
15.  Buatkan air minuman atau seumpamanya untuk isteri sekali-sekala.
16.  Bila  makan  di  luar,  jangan  harapkan isteri memilih tempat makan setiap masa.
17.  Sabar bila isteri terlambat sedikit atau tiba-tiba ingin menukar baju yang dipakai atau menukar rancangan.
18.   Beri  perhatian  yang  lebih  pada  isteri   dari  orang  lain semasa dikhalayak ramai.
19.   Lebihkan isteri dari anak-anak.
20.   Belikan  hadiah-hadiah  kecil dari semasa ke semasa -- minyak wangi, jamu atau seumpamanya.

Bahagian 3
01.   Beri respond yang positive bila mendengar isteri bercerita.
02.   Bila isteri kurang sihat, beri perhatian yang sewajarnya.Manjakan isteri sepertimana mereka memanjakan kita.
03.   Masuk  tidur  serentak  dengan isteri. Jangan tunggu program TV habis baru masuk tidur.
04.   Belai isteri sebelum pergi kerja.
05.   Cuba  ketawa  bila  isteri  buat  lawak  atau   bercerita sesuatu yang melucukan.
06.   Ucapkan terima kasih diatas setiap khidmat yang isteri berikan.
07.   Cari masa untuk berdua-duaan sekali-sekala.
08.   Lakukan riadhah bersama isteri.
09.   Pergi berkelah / picnic sekali-sekala.
10.  Tolong cuci atau jemur pakaian sekali-sekala.
11.  Ajak isteri berjalan-jalan tanpa anak-anak.
12.  Cuba berikan / tunaikan apa yang isteri hajati.
13.  Nyatakan yang anda merinduinya bila berjauhan.
14.  Bawa pulang ole-ole / kuih kegemaran isteri sekali-sekala.
15.  Sentiasa lakukan ibadah bersama.



Thursday, July 14, 2011

# 26 panduan untuk menjadi suami yang disayangi ,dihormati dan dicintai isteri

1) "Usah membelakangkan pendapat isteri dalam membuat sebarang keputusan berhubung rumahtangga atau perkara lain. Minta pendapat isteri supaya ia berasa lebih dihargai."

2) "Suami yang gagal menonjolkan akhlak yang mulia, rasa hormat keluarga terhadapnya akan berkurangan. Kehilangan contoh yang baik dalam keluarga adalah punca anak-anak menjadi liar"

3) "Suami usah terlalu tegas dan kasar terhadap anak-anak (mengongkong) kerana ia menganggu proses perkembangan minda dan emosi. Awasi bahasa percakapan dan hindari ungkapan kesat atau maki hamun"

4) "Suami yang bersikap ganjil atau gila-gila akan mengurangkan rasa hormat serta beri tekanan kepada anak-anak dan isteri. Suami yang matang dan berwibawa akan dicontohi lagi dihormati"

5) "Suami yang tidak tetap pendirian dalam membuat keputusan tidak dapat membimbing ahli keluarganya dengan sebaik mungkin. Was-was dan ragu-ragu adalah punca kegagalan" 

6) "Janganlah suami menggunakan cara menggertak atau mengugut isteri, walaupun untuk tujuan apa sekalipun. Perbuatan tersebut sebenarnya adalah memperbudak- budakan isteri"

7) "Suami yang kerap pulang lewat ke rumah dengan pelbagai alasan akan beri tekanan pada isteri dan anak-anak. Berusaha seawal mungkin berada di rumah kerana seorang suami sering ditunggu kepulangannya"

8) "Suami yang tak bersedia memohon maaf daripada isteri sebenarnya ego dan akan menyakiti hati isterinya. Mengucapkan maaf pada isteri membuatkan suami lebih disayangi dan dihormati.

9) "Usah mengkritik isteri anda secara keterlaluan sama ada penampilannya, masakannya atau apa sahaja, kerana ia akan memadamkan kreaviti serta semangat si isteri"

10) "Usah berbohong terhadap isteri anda, kerana apabila terbongkar, kepercayaan isteri terhadap suami akan tergugat. Bersemuka dengan isteri akan menyerlahkan kejujuran anda"

11) "Isteri tidak gembira sekiranya suami terlalu kedekut dan berkira untuk perbelanjaan keluarga. Sesekali hiburkan hati isteri dengan menunaikan permintaannya asalkan tidak keterlaluan"

12) "Isteri mungkin kecewa jika suami gagal mengingati tarikh-tarikh penting dalam hidup mereka seperti ulangtahun perkahwinan dan kelahiran. Hargailah isteri dengan ucapan atau pemberian."

13) "Suami yang pendiam, dingin dan pasif dengan isteri sebenarnya gagal mengemudi perkahwinannya dengan baik. Kedinginan suami menyebabkan isteri rasa terpinggir dan tidak dipedulikan"

14) "Suami yang kurang komunikasi dan interaksi dengan isteri dan ahli keluarga menyebabkan anak dan isteri semakin menjauh daripadanya. Banyakkan sentuhan dan renungilah mata-mata mereka sedalam-dalamnya" .

15) "Seorang isteri takkan gembira sekiranya suami selalu perkecilkan dan pandang remeh pada diri atau tindakkannya. Pujian dan dorongan mampu meningkatkan semangat isteri".

16) "Suami usah bermata keranjang dan berkawan dengan perempuan lain seperti orang belum berkahwin kerana sikap yang sedemikian menunjukkan ketidakmatangannya, rendah maruah disamping melukakan hati isteri serta menggugat kepercayaan isteri terhadap si suami."

17) "Suami yang cemburu buta adalah suami yang tidak rasional. Cemburu adalah tanda sayang, namun berpada-padalah kerana ia boleh merosakkan kesabaran dan kepercayaan isteri."

18) "Suami yang cetek ilmu agamanya tidak dapat berfungsi sebagai ketua keluarga dengan cemerlang. Kegagalan beri nilai rohani kepada mereka membenihkan kemungkaran dan kerosakkan"

19) "Suami yang terlalu ego akan membuat isterinya tertekan. Sikap tersebut mengenepikan isteri dan dia merasakan tidak berguna lagi dalam apa jua tindakan dan keputusan"

20) "Suami yang tak jujur dalam hubungan akan meruntuhkan kepercayaan isteri padanya. Perkahwinan adalah perkongsian manakala kejujuran adalah kunci bahagia dalam rumahtangga"

21) "Suami yang gagal menguruskan masanya dengan baik dan berkesan turut gagal dalam meluangkan masa bersama isteri dan anak-anak. Usah jadikan rumah ibarat tempat persinggahan sahaja"

22) "Usah bandingkan isteri dengan wanita lain kerana setiap manusia mempunyai keistimewaan sendiri. Sudah lumrah kiranya ada kekurangan kerana mereka dijadikan Allah untuk saling melengkapi."

23) "Elakkan mungkir janji dengan isteri dan anak-anak kerana kegagalan menepati janji pasti akan mengecewakan hati mereka. Usahlah berjanji jika tidak bersedia menepatinya" .

24) "Usah biarkan urusan rumahtangga dan pendidikan anak-anak pada isteri sahaja. Walaupun isteri diamanahkan membimbing mereka. Suami perlu bersana beri perhatian sewajarnya".

25) "Suami usah memendam perasaan jika tidak berpuas hati dalam sesuatu perkara, ia ibarat gunung berapi yang pasti akan meletup bila-bila masa dan boleh memakan diri".

26) "Suami yang abaikan rumahtangga, tak beri perhatian kepada isteri dan akan-anak buatkan mereka rasa tak diperlukan. Bijak memperuntukkan masa dan sesekali bercuti bersama mereka".



** cam biase la, renung2 kn & slamat b'amal :)


Wednesday, July 13, 2011

# Spa Time - Slimming Sanctuary Puchong


Holla...dah agak b'sawang blog ni...hahaha...nk update pn x de mood sgt lately sbb sgt letih ngan keje yg b'lambak every day...weekend plak as usual la kn, ade je bende nk kene settlekn,...huhu...as u all know la last weekend kn kecoh ngan BERSIH 2.0 tu...trus sume org ssh giler nk turun KL...hahaha...ni la masenye nk spend time ngan family kn...as for & hubby, kitorg decide nk memanjakan la diri la...hahaha...so, aku & hubby pn terjah la Slimming Sanctuary....motif nk redeem kupon yg beli online for relaxing massage kat situ....hahaha....lbh kurg kul 10 pg camtu t''pacak la kitorg kat situ...x silap the price for the coupon lbh kurg RM38 gitu...murah kn...kekeke....

since tukang massage sorg je, so aku pn buat la dulu while hubby tunggu kat luar...kekeke...mule2 skali muat steam bath dlm steam room...lbh kurg 10 mins b'tapa kat dlm tu....syiok....nk kate panas x de la sgt...maybe aku pnh rase yg lg panas kot....pas steam tu, rliex jap 2,3 minit & proceed for foot spa plak...since 1st time aku wat foot spa ade la feeling2 geli ckit...hahahaha....tp best gak...pastu proceed ngan aromatherapy massage plak...lbh kurg 45 mins camtu....mmg rilex la...lembut je dia urut since aku ni mmg x tahan sakit ckit...asal kene pressure lbh ckit badan ni mmg siap la merah2 & lebam bagai...kekeke....



dah settle massage rase badan fresh ckit...kononnye la kn...wakakaka...pastu tunggu hubby plak...hubby x lame sgt sbb laki x bleh wat steam bath..so, kejap la dr aku...overall agak puas hati ngan service....the place nice gak...waiting room pn nice, x de la bosan nk menunggu kn...rase rilex je...hehehe....oh ye, for the package plak...for 12 kali massage+body scrub+steam bath/jacuzzi+foot spa dorg charge RM1198...if buat crdt card easy payment x sampai RM100/month...

btw, now ade anniversary promotion....just pay RM11 u all will be entitle for trial facial or spa or slimming or bust treatment or hair removal treatment....murah kn...so, for those yg interested nk try bleh la print voucher kat bawah from their website of FB...enjoice (^^,)


** picas from Slimming Sanctuary Official Website


Wednesday, July 6, 2011

# TERIMALAH PASANGAN KITA SEADANYA…

1.Sayangi dia dengan hati, bukan dengan perasaan. 
Jika anda meletakkan sesuatu perhubungan berdasarkan perasaan, ianya akan gagal kerana perasaan sentiasa berubah dari masa ke semasa.

2.Sayangi dia seadanya. 
Di dunia terdapat hampir 6 billion manusia dengan 6 billion personaliti. Dia sememangnya seorang yang istimewa dan biarkan ianya kekal begitu. Jangan sesekali terfikir untuk mengubah apa-apa tentang dia kerana sekali anda mengubah, selamanya anda akan terus mengubah dirinya. Tentu anda masih ingat, anda terpikat padanya kerana dia adalah dia. Maka, tiada alasan untuk anda mengubah dia untuk menjadi seseorang yang lain.

3. Sayangi dia sepenuh hati.
Sesungguhnya dia telah banyak berkorban untuk anda. Dengan kelebihan yang ada padanya, dia berpeluang untuk menjalin hubungan dengan seseorang yang lebih sempurna tapi demi cinta, dia telah memilih diri anda. Maka, jangan sesekali cuba untuk mempermain-mainkan keluhuran cintanya.

4. Yakinkan diri anda akan keistimewaan dia.
Dia adalah satu-satunya di dunia ini dan jangan mengharapkan kesempurnaan dari dia kerana dia telahpun cukup sempurna semenjak anda mula terpikat padanya.

5. Percaya akan dirinya. 
Sentiasa bersangka baik padanya jika kita juga mahukan sebegitu darinya. Pastikan anda akan sentiasa meletakkan diri anda di tempatnya sebelum melakukan apa-apa. Jika anda sendiri tidak dapat menerimanya, apatah lagi dia.

6. Jangan berjanji menyayangi dia untuk selama-lamanya kerana selama-lamanya bagi anda mungkin akan berakhir keesokkan harinya, tapi berjanjilah untuk menyayangi dirinya seolah-olah setiap hari itu adalah hari yang terakhir untuk anda berdua.

7. BERCINTA dengannya adalah seperti memberi hati anda kepadanya untuk dilukai tapi kepercayaan itu penting. Percayalah kepadanya, nescaya dia akan melindunginya sepenuh jiwa dan raga.

8. Jangan cepat berbangga dengan diri andamemenangi hatinya bukanlah satu kejayaan yang mutlak tetapi anugerah itu hanya layak anda perolehi setelah anda berjaya menyayanginya sehingga ke akhir hayat. Anda telah bersusah payah dan berusaha sedaya upaya untuk memenangi cintanya, maka dengan itu haruslah juga anda berusaha untuk terus menyintai dirinya dengan apa jua keadaan sekalipun.

** nice article...sgt suke bace....renung2 kn la ye u ouls...


Sunday, July 3, 2011

# Hepi Bday to my HUBBY!!!


Nothing much to say....Hepi Bday to the one & only love of my life....moga panjang umur & murah rezki...hopefully bila ade anak laki nanti, dia boleh jd cam ayah dia...Amin...